Ας μάθουμε να δοκιμάζουμε το ελαιόλαδο

Ας μάθουμε να δοκιμάζουμε το ελαιόλαδο

1. Βάζουμε περίπου 15 ml ελαιολάδου στο ποτήρι δοκιμής και καλύπτουμε με τον ειδικό ύαλο **.

2. Τοποθετούμε το ποτήρι δοκιμής σε θερμαντική συσκευή για να φτάσει το δείγμα μας σε κατάλληλη θερμοκρασία δοκιμής (28 οC, ±2).

3. Κρατάμε το ποτήρι δοκιμής στην παλάμη μας και συγκρατώντας τον ύαλο με το άλλο χέρι, περιστρέφουμε το ποτήρι σε γωνία για να διαβραχεί η εσωτερική του επιφάνεια.

4. Αφαιρούμε τον ύαλο και με κοφτές εισπνοές, αξιολογούμε την ιδιότητα του φρουτώδους (αρώματα και εντάσεις τους ) καθώς και τυχόν ελαττώματα (αρνητικές ιδιότητες).
Καταγράφουμε τα ευρήματά μας

5. Βάζουμε μικρή ποσότητα στην στοματική μας κοιλότητα (περίπου 3 ml) και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνειά της με την γλώσσα μας, για να αξιολογήσουμε τις ιδιότητες
«πικρό» και «πικάντικο», τυχόν ελαττώματα αλλά και το γενικότερο γευστικό προφίλ. Καταγράφουμε τα ευρήματα στο φύλλο δοκιμής.

** εκτός εργαστηρίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε άλλο κατάλληλο ποτήρι για λόγους εκπαίδευσης ή προσομοίωσης

 

www.oliveoiltastinglab.gr
τηλ. 2831 200883 | Σε συνεργασία με την ” ΚοινΣ.Επ

 

 

Η Oργανοληπτική Aξιολόγηση Ελαιολάδου σε 5 Bήματα